Späť na články

Pigmentové škvrny

Pigmentovým škvrnám sa často hovorí aj slnečné škvrny alebo starecké škvrny a každý z týchto názvov o téme hyperpigmentácie niečo vypovedá. Vyplývajú z nich hlavné dôvody, prečo pigmentové škvrny vznikajú, a tými sú slnečné lúče a staroba. Pigmentové škvrny na koži majú tmavú farbu a objavujú sa predovšetkým na tvári, dekolte a ramenách.

Prečo tmavé pigmentové škvrny vznikajú?

Vznik tmavých škvŕn podporuje starnutie pokožky, ktoré ešte urýchľuje slnečné žiarenie. Aby ste však lepšie pochopili, čo sa deje v epidermis (povrchovej vrstve kože), musíme sa bližšie pozrieť na melanín – biologický pigment, ktorému vďačíme za farbu očí, vlasov, kože aj opálenie.

Prirodzená produkcia melanínu

Po vystavení sa slnku sú bunky epidermis plné melanínu. Na pokožke vytvárajú rovnomerné tmavé opálenie a potom postupne miznú. Vďaka obnove buniek stačí len niekoľko dní na to, aby opálenie vybledlo, a niekoľko týždňov, aby pokožka opäť získala prirodzenú, jednotnú pigmentáciu.

Starecké pigmentové škvrny

S vekom však pleť starne, dochádza k narušeniu buniek zodpovedných za produkciu melanínu (melanocytov) a bunková obnova je spomalená. Produkcia melanínu sa stáva nadmernou a jeho distribúcia je nerovnomerná. Zo všetkých týchto dôvodov sa na pokožke objavujú trvalé hnedé pigmentové škvrny.

Slnečné škvrny

U ľudí, ktorých pokožka bola opakovane poškodená slnkom, môže predčasne dôjsť k bunkovej dysfunkcii súvisiacej s vekom. Hnedé škvrny sa najprv sústreďujú na rukách, tvári alebo vo výstrihu – na tých oblastiach tela, ktoré sú často vystavené slnku. Nadmerná expozícia UV žiareniu je tak zodpovedná za predčasné starnutie kože.

Aké sú ďalšie príčiny pigmentových škvŕn?

Ako sme už spomínali, keď sú kožné bunky, melanocyty, poškodené alebo nezdravé, môžu produkovať príliš veľa melanínu. Okrem starnutia a slnečného žiarenia môžu k tomuto poškodeniu prispievať aj ďalšie faktory, medzi ktoré patria napríklad:

  • Genetika
  • Hormonálne zmeny, napríklad počas puberty alebo tehotenstva (melasma)
  • Poranenie kože (napríklad akné, rezné rany alebo popáleniny), ktoré sa nazýva aj pozápalová hyperpigmentácia (môžu sa objaviť červené pigmentové škvrny)
  • Antikoncepčné tabletky a lieky, ktoré spôsobujú citlivosť na svetlo
  • Nedostatok niektorých vitamínov, ako je B12 a kyselina listová
  • Poruchy štítnej žľazy
  • Poruchy nadobličiek, kedy telo nevytvára dostatok hormónu nazývaného kortizol

Čo pomáha na pigmentové škvrny v tvári ako prevencia?

Existuje jednoduché riešenie, ako zabrániť vzniku hnedých škvŕn: chráňte svoju pokožku pred slnkom už od mladého veku. Na zachovanie mladistvej a zdravej pokožky je nevyhnutné chrániť sa pred UV žiarením počas celého roka, dokonca aj pri zamračenej oblohe.

Svoju pokožku vystavujte priamemu slnku len na obmedzený čas a na exponované miesta vždy používajte ochranný krém s SPF. Pre optimálnu ochranu pleti zvoľte opaľovací krém s dostatočne vysokou ochranou, teda SPF medzi 30 a 50+. Svoju rutinnú starostlivosť o pleť každý deň doplňte aplikovaním regeneračného hydratačného krému.

Ako sa zbaviť pigmentových škvŕn?

Jedným z najúčinnejších spôsobov zosvetlenia pigmentových škvŕn je používanie pleťových prípravkov s obsahom exfoliačných kyselín, ktoré pôsobia na kožné bunky. Tieto kyseliny fungujú tak, že z pleti odstraňujú staré kožné bunky, a tým urýchľujú obnovu hornej vrstvy vašej pokožky, inými slovami, exfoliujú pleť.

Vždy, keď sa staré bunky odstránia, objavia sa nové kožné bunky, ktoré ich nahradia. Tento proces pomáha vyrovnať tón pleti a celkovo ju zjemniť. Medzi účinné kyseliny patria predovšetkým:

  • AHA kyseliny, ako je kyselina glykolová, mliečna alebo vínna
  • Kyselina azelaová
  • Kyselina kojová
  • Kyselina salicylová (BHA kyselina)
  • Vitamín C (vo forme kyseliny l-askorbovej)

Tip: Vyskúšajte Sensitive Skin Expert sérum proti tmavým škvrnám, ktoré je obohatené o mix dopĺňajúcich sa aktívnych látok: vitamín C a kyselinu glykolovú. Výsledkom je jednotnejšia a rozjasnená pleť s redukovaným výskytom tmavých škvŕn.

Po aplikácii séra pleť hydratujte obľúbeným pleťovým krémom. Pri výbere krému sa zamerajte na kyselinu hyalurónovú. Táto hydratačná zložka, ktorá je prirodzene prítomná v pokožke, je kľúčovou látkou prípravkov na starostlivosť proti starnutiu pre svoje mimoriadne zvlhčujúce vlastnosti.

Ďalšie metódy, ako odstrániť pigmentové škvrny na tvári

Ak hľadáte rýchlejšie riešenie na vybielenie pigmentových škvŕn, môžete využiť moderné profesionálne technológie odstraňovania pigmentových škvŕn. Medzi najpoužívanejšie patria tieto:

  • Depigmentačný laser: Táto metóda využíva laserové svetlo na cielené odstránenie pigmentových škvŕn. Laserový lúč preniká do kože a rozkladá melanín v škvrne. Postupne pigmentová škvrna vybledne a zmizne.
  • Intenzívne pulzné svetlo (IPL): IPL je technika, ktorá využíva intenzívne pulzné svetlo na odstránenie pigmentových škvŕn. Svetelné pulzy prenikajú do pokožky a rozkladajú melanín. IPL sa často používa na odstránenie škvŕn spôsobených poškodením od slnka alebo starnutím.
  • Kryoterapia: Kryoterapia je postup, pri ktorom sa pigmentová škvrna zmrazí pomocou tekutého dusíka. Dochádza tak k zničeniu melanocytov (buniek produkujúcich melanín) v oblasti škvrny. Po ošetrení môže dôjsť k odlupovaniu a postupnému zlepšeniu vzhľadu kože.
  • Mikrodermabrázia: Mikrodembrázia je metóda, ktorá využíva mikroskopické kryštály alebo diamantové hlavice na odlupovanie vrchnej vrstvy pokožky, kde sa pigmentové škvrny nachádzajú. Postupným odlupovaním sa pigmentová škvrna stáva menej viditeľnou.
  • Micro Needling: Micro Needling je postup, pri ktorom sa do pokožky vpichujú jemné ihly. To stimuluje prirodzený proces hojenia pokožky a môže pomôcť zlepšiť vzhľad pigmentových škvŕn.
  • Chemický peeling: Pri chemickom peelingu sa používajú kyseliny, ako je kyselina glykolová alebo kyselina salicylová, na odstránenie vrchnej vrstvy kože, v ktorej sa nachádzajú pigmentové škvrny. Nová pokožka, ktorá sa objaví po odlúpnutí, býva menej pigmentovaná a rovnomernejšia.

Nezabúdajte, že pokožka každého človeka je jedinečná, preto by ste výber vhodnej metódy a ošetrenia mali konzultovať s odborníkom na dermatológiu alebo estetickú medicínu. Pred začatím akejkoľvek liečby odstraňovania pigmentových škvŕn sa tiež nezabudnite informovať o možných rizikách, vedľajších účinkoch a požadovaných výsledkoch.

Komentáře

Mohlo by vás zaujímať

Test na Vašej pleť

Urobte si krátky test a zistíte, ktoré
produkty sú pre Vás najvhodnejšie

spustiť test

Mixa radia

Pozrite sa na našu on-line poradňu a nájdite odpoveď na váš problém.
nechať si poradiť
Pozrite sa na náš Instagram
zobraziť Instagram
Kozmetiku značky Mixa kúpite vo vybraných predajniach