Späť na články

Exfoliácia pleti

Exfoliácia pleti

Čo je to exfoliácia pleti?

Exfoliácia alebo peeling pomáha odstraňovať odumreté kožné bunky z povrchu pokožky, čistí póry a podporuje regeneráciu pokožky, aby bola jemná, zjednotená a mladistvá. Existujú dva hlavné typy exfoliácie, a to chemická a mechanická. Metóda, ktorú si vyberiete, závisí predovšetkým od typu vašej pleti.

Ako exfoliácia pomáha vašej pleti?

Peeling môže zlepšiť vzhľad vašej pokožky viacerými spôsobmi. Ako sme už spomenuli, peeling odstraňuje odumreté kožné bunky, čím podporuje regeneráciu pokožky a zjemňuje jej štruktúru.

Pravidelná exfoliácia môže tiež pomôcť zabrániť upchatiu pórov, čo má za následok menej čiernych bodiek a vyrážok. Exfoliácia nielenže zanecháva pleť žiarivejšiu a hebkejšiu, ale tiež zlepšuje účinnosť produktov starostlivosti o pleť tým, že zvyšuje ich absorpciu.

Z dlhodobého hľadiska môže exfoliácia dokonca zvýšiť produkciu kolagénu. Kolagén je nevyhnutný na udržanie pružnosti a prevenciu jemných vrások a s tým spojeného ochabnutia pokožky. Exfoliácia je preto kľúčom k jemnej, žiarivej a pevnej pleti.

Typy exfoliantov

Existujú dva typy exfoliantov: mechanické a chemické. Hlavný rozdiel medzi nimi spočíva v spôsobe odstraňovania odumretých kožných buniek.

Mechanické exfolianty

Mechanické (alebo fyzikálne) exfolianty obsahujú hrubé zložky, ktoré odstraňujú odumreté bunky. Tieto výrobky sa predávajú aj pod názvom scruby. Mechanické exfolianty však nie sú vhodné pre každého, najmä pre ľudí, ktorí majú veľmi citlivú pleť, sú náchylní na akné alebo pozápalovú hyperpigmentáciu (tmavé škvrny po akné a ranky).

Ak sa rozhodnete používať mechanické peelingy na pleť, uprednostnite napríklad exfolianty s cukrom, hlinou, kávou alebo inými jemnými čiastočkami, ktoré vám nedráždia pleť.

Okrem scrubov existujú pomôcky na mechanickú exfoliáciu, ktoré sa používajú predovšetkým na telový peeling. Patria medzi ne napríklad:

  • Exfoliačné špongie a utierky
  • Exfoliačné peelingová rukavica
  • Masážne exfoliačné kefy

Chemické exfolianty

Chemické exfolianty sú kyseliny, ktoré uvoľňujú spojenia medzi bunkami a spôsobujú ich odlupovanie. Chemické exfolianty najčastejšie obsahujú ovocné enzýmy, napríklad z ananásu alebo papáje, alfa-hydroxykyseliny (AHA) alebo beta-hydroxykyseliny (BHA).

Medzi bežne používané AHA kyseliny v kozmetických produktoch patria kyselina glykolová a kyselina mliečna. Pôsobia ako jemné, neabrazívne exfolianty, ktoré podporujú výmenu buniek, vďaka čomu je pleť hladšia a jasnejšia. Medzi BHA patrí napríklad kyselina salicylová. Tento typ môže byť vhodný najmä pre mastnú pleť so sklonom k akné.

Aký je rozdiel medzi AHA a BHA kyselinami?

Jedným z hlavných rozdielov medzi AHA a BHA je ich rozpustnosť. AHA sú rozpustné vo vode, zatiaľ čo BHA sa rozpúšťajú v oleji. Rozdielna rozpustnosť má vplyv na to, ako tieto kyseliny pôsobia na pleť.

AHA sa vo všeobecnosti používajú na exfoliáciu povrchových vrstiev pokožky. Tieto kyseliny pomáhajú odstraňovať odumreté kožné bunky a zlepšujú štruktúru pokožky. Neprenikajú však do hlbších vrstiev pokožky.

Na druhej strane, BHA sú vďaka svojej rozpustnosti v oleji schopné preniknúť do pórov a vyčistiť ich zvnútra. To môže byť užitočné najmä pre tých, ktorí majú problémy s akné a čiernymi bodkami. Hĺbkové čistenie pórov pomáha predchádzať ich upchávaniu mastnotou a nečistotami.

Ako fungujú ovocné enzýmy?

Ovocné enzýmy sú enzýmy, ktoré sa nachádzajú v rôznych druhoch ovocia, ako je ananás, papája a kiwi. Tieto enzýmy majú schopnosť rozkladať bielkoviny, vďaka čomu rozpúšťajú odumreté kožné bunky a pomáhajú pri odstraňovaní vrchných vrstiev kože. Ovocné enzýmy sú jemné, takže sú najlepšou voľbou pre veľmi citlivú pokožku. Sú prospešné aj pre suchú pleť a aknóznu pleť.

Exfoliácia podľa typu pleti

Kým základy použitia peelingu sú pre každého podobné, frekvencia a prísady, ktoré by ste mali zvoliť, sa líšia v závislosti od typu pleti.

Mastná pleť

Ak máte mastnú pleť, môžete si tvár exfoliovať mechanickým alebo chemickým peelingom. Ak sa vaša pleť rýchlo mastí a máte sklon k akné, môže byť vhodný exfoliačný prípravok s BHA kyselinami, ktoré prenikajú do kožného mazu a hĺbkovo čistia póry. Ľudia s mastnou pleťou si môžu vykonávať exfoliáciu až trikrát týždenne.

Suchá a citlivá pleť

Na exfoliáciu suchej alebo citlivej pokožky si vyberte chemické exfoliačné prípravky, ktoré obsahujú jemné zložky, ako sú napríklad ovocné enzýmy. Kyselina mliečna alebo kyselina glykolová (AHA) môžu citlivú pokožku podráždiť, ak sú vo výrobku prítomné vo vyšších koncentráciách. Ak máte suchú alebo citlivú pokožku, exfoliujte ju len raz alebo dvakrát týždenne.

Ak máte veľmi citlivú pleť

Ak máte veľmi citlivú pleť, môžete si pred peelingom celej tváre najprv urobiť malý test:

  • Naneste nepatrné množstvo exfoliantu na malú časť pokožky
  • Počkajte 24 hodín, aby ste videli, ako pokožka zareaguje
  • Ak vás pokožka začne svrbieť, bude podráždená, bude páliť alebo sa objavia iné nepríjemné pocity, je to jasné znamenie, že by ste daný produkt nemali používať
  • Ak pokožka na produkt reaguje dobre, pravdepodobne je pre vás bezpečné použiť ho na celú tvár

Ako exfoliovať pokožku?

Či už používate mechanický peeling alebo chemický exfoliant, aplikujte prípravok jemnými, malými krúživými pohybmi. Exfoliujte približne 30 sekúnd až jednu minútu (podľa návodu) a potom prípravok opláchnite vlažnou (nie horúcou) vodou.

Po exfoliácii pokožky použite hydratačnú starostlivosť o pleť s prísadami zadržiavajúcimi vlhkosť, ako je kyselina hyalurónová alebo glycerín. Bez ohľadu na typ pleti používajte počas dňa ochranný krém s SPF, najmä ak máte suchú alebo citlivú pokožku.

Ako často pleť exfoliovať?

Ako sme už spomenuli, frekvencia exfoliácie závisí od typu vašej pleti. Ak je vaša pleť veľmi mastná, môžete ju exfoliovať až trikrát týždenne. Ak je vaša pleť citlivá alebo suchá, postačí exfoliácia raz alebo dvakrát týždenne.

Kedy vykonávať exfoliáciu?

Väčšina ľudí uprednostňuje vykonávať exfoliáciu večer, pretože pokožka môže byť potom citlivejšia na slnečné žiarenie. Okrem toho môže byť peeling príjemnou súčasťou večernej relaxačnej rutiny po dlhom dni. Ak používate exfoliačný prípravok s kyselinami ráno, je dôležité, aby ste po ňom použili opaľovací krém s ochranným faktorom SPF.

Na čo si dať pozor pri exfoliácii

Niektoré prípravky, napríklad krémy s obsahom retinolu alebo benzoylperoxidu, môžu spôsobiť, že vaša pokožka bude citlivejšia. Exfoliácia počas používania týchto produktov môže zhoršiť suchú a citlivú pokožku a spôsobiť akné. Nikdy nepoužívajte peeling, ak máte otvorené rezné rany alebo ak je vaša pokožka spálená od slnka.

Ľudia s aktívnymi léziami akné sa tiež môžu chcieť vyhnúť peelingu úplne, aby zabránili ďalšiemu podráždeniu pokožky.  To isté platí pre ľudí s ružovkou (rosaceou), čo je chronické kožné ochorenie, ktoré spôsobuje, že pokožka na tvári je červená a môžu sa na nej tvoriť pupienky s tekutinou.

Na záver

Hoci vám tieto informácie pomôžu zaradiť exfoliáciu pokožky do vašej rutiny, je tiež dôležité venovať pozornosť tomu, čo vyhovuje vašej vlastnej pleti. Takto nebudete používať niečo, čo ju zhoršuje, a namiesto toho budete vedieť, čo je pre ňu najlepšie.

 

Komentáře

Mohlo by vás zaujímať

Test na Vašej pleť

Urobte si krátky test a zistíte, ktoré
produkty sú pre Vás najvhodnejšie

spustiť test

Mixa radia

Pozrite sa na našu on-line poradňu a nájdite odpoveď na váš problém.
nechať si poradiť
Pozrite sa na náš Instagram
zobraziť Instagram
Kozmetiku značky Mixa kúpite vo vybraných predajniach