Späť na články

Ako sa zbaviť čiernych bodiek

Ako sa zbaviť čiernych bodiek

Čo sú čierne bodky?

Čierne bodky sú podobne ako akné nevítanou ozdobou pleti každého z nás. Je to však jeden z najčastejších kozmetických problémov všetkých typov pleti. V skutočnosti ide o najmiernejšiu formu akné, známu aj ako retenčné akné.

Čierne bodky sú spôsobené upchatými kožnými pórmi – kožným mazom, nečistotami a odumretými kožnými bunkami. Z tohto dôvodu postihujú častejšie ľudí s mastnou a zmiešanou pleťou, najmä v oblastiach so zvýšenou produkciou kožného mazu, t. j. v oblasti T-zóny. Čierne bodky sa odborne nazývajú aj otvorené komedóny, pretože upchaté póry zostávajú otvorené (na rozdiel od bielych bodiek).

Ako vznikajú čierne bodky?

Kožný maz alebo sebum pôsobí ako ochranná bariéra pokožky, ale ak ho pokožka produkuje príliš veľa, póry sa rýchlejšie upchávajú. K tomu sa často ďalej pridáva aj znečistené ovzdušie, odumreté kožné bunky a niekedy aj make-up. Keď sa póry upchajú a zostanú otvorené, kontakt s ovzduším spôsobuje oxidáciu, ktorá podporuje čierne sfarbenie.

Prečo sú čierne bodky bežnejšie na nose, brade a čele?

Nos, čelo a brada sú časti tváre, kde sa nachádza väčšie množstvo mazových žliaz, ktoré produkujú kožný maz. Nadmerná činnosť mazových žliaz spôsobuje v tejto oblasti nadprodukciu kožného mazu, čo vedie k upchatiu pórov a tvorbe čiernych bodiek.

Nos, čelo a brada sú tiež oblasti tváre, ktoré sú častejšie vystavené vonkajším podnetom, ako je znečistené ovzdušie, mastnota z vlasov a dotyk rúk, čo môže prispieť k upchatiu pórov a tvorbe komedónov. Čierne bodky sa však môžu objaviť kdekoľvek na tvári a sú bežné aj v uchu alebo dokonca na chrbte.

Čo ovplyvňuje vznik čiernych bodiek na tvári?

Hormóny

Hormóny zohrávajú veľkú úlohu pri tvorbe kožného mazu a následnom upchávaní pórov. Pleť sa môže viac mastiť v dôsledku hormonálnych zmien, napríklad v období dospievania, pred príchodom menštruácie, pri užívaní antikoncepcie alebo počas tehotenstva. Ľudia so zvýšenou hladinou mužských pohlavných hormónov, známych ako androgény, majú tiež mastnejšiu pokožku.

Slnečné žiarenie

Dlhodobé vystavenie slnečnému žiareniu (UV žiarenie) vysušuje pokožku, čo vedie k zhrubnutiu vrstiev kože a zvýšenej produkcii kožného mazu, ktorý sa usadzuje pod pokožkou a upcháva póry. To všetko vedie k tvorbe čiernych bodiek a iných nedokonalostí.

Nedostatočné čistenie pleti či nevhodná kozmetika

Ak si pravidelne nečistíte pleť, kožný maz spolu s odumretými kožnými bunkami a nečistotami sa hromadí na pokožke a upcháva kožné póry, čo vedie k tvorbe čiernych bodiek. Póry sa môžu upchať aj nesprávne zvolenou kozmetikou, najmä ak používate hutné krémy, výrobky na báze oleja alebo dráždivé prípravky, ktoré nadmerne vysušujú pokožku.

Ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú vznik čiernych bodiek

  • Dedičnosť
  • Nezdravý životný štýl (napr. strava bohatá na cukry, fajčenie, alkohol a pod.)
  • Stres
  • Užívanie niektorých liekov, ako sú kortikosteroidy, lítium alebo androgény

1. Krok, ako na čierne bodky

Ak sa chcete zbaviť čiernych bodiek raz a navždy, musíte sa o svoju tvár starať každý deň. Dôsledná starostlivosť o pleť je nevyhnutná ráno a večer (najmä večer): použite odličovač vhodný pre typ vašej pleti (micelárnu vodu alebo odličovacie mlieko), ktorý ju zbaví líčidiel a mastnoty, a následne jemný čistiaci gél bez alkoholu a mydla, ktorý odstráni všetky ďalšie nečistoty nahromadené počas dňa.

Prstami jemne vmasírujte prípravok do pokožky a potom tvár dôkladne opláchnite vlažnou vodou. Osušte pleť mäkkým uterákom určeným na tvár. Pleť sa tak zbaví nečistôt, ktoré upchávajú póry a podporujú tvorbu čiernych bodiek.

Ako na záver čistenia stiahnuť pleťové póry? Svoju skincare rutinu jednoducho zakončite čistiacou pleťovou vodou bez alkoholu, ktorá dočisťuje pleť, vyrovnáva pH pokožky, sťahuje rozšírené póry a redukuje lesk pleti.

2. Krok, ako vyčistiť póry a odstrániť čierne bodky

Exfoliácia alebo peeling je ďalšou osvedčenou metódou hĺbkového čistenia upchatých pórov a odstraňovania odumretých kožných buniek. Nielenže sa tým udržiavajú póry čisté, ale podporuje sa aj tvorba nových kožných buniek. Vykonávanie jemného peelingu raz alebo dvakrát týždenne je účinným spôsobom, ako predchádzať tvorbe čiernych bodiek.

Ak máte citlivú pleť, vyberte si peeling na báze enzýmov, ktorý zbaví pleť odumretých buniek bez podráždenia pokožky. Dobrou voľbou môže byť exfoliačný čistiaci gél, ako aj hĺbkovo čistiaca pleťová maska, napríklad Mixa Anti-Imperfection s obsahom ovocných enzýmov pre citlivú pleť.

3. Krok, ako sa zbaviť čiernych bodiek vhodnou kozmetikou

Používajte kozmetické prípravky, ktoré neobsahujú oleje, ale iba nekomedogénne zložky, čo znamená, že neupchávajú póry. Nevhodné sú aj silikóny, SLS (Sodium lauryl sulfate), SLES (Sodium laureth sulfate) a parabény.

Namiesto toho si vyberte výrobky na báze vody, ktoré sú ľahké, ľahko sa vstrebávajú do pokožky a hydratujú ju bez toho, aby upchávali póry. Obzvlášť vhodné sú krémy s obsahom kyseliny hyalurónovej alebo glycerínu, ktoré sú vysoko zvláčňujúce a hydratačné.

Tip: Ak máte mastnú pleť, vyskúšajte Hydratační krém 2v1 Mixa Anti-imperfection proti nedokonalostiam pleti, obohatený o čistiaci zinok a kyselinu salicylovú, vďaka ktorým absorbuje nadbytočný kožný maz počas celého dňa. Pleť je intenzívne hydratovaná, vyhladená a čierne bodky a pupienky sa redukujú každým dňom.

Ďalšie spôsoby, ako sa zbaviť čiernych bodiek nielen na nose

Ak vás napriek pravidelnému čisteniu trápia hlboko upchaté póry, možno sa budete chcieť poradiť s dermatológom. Zabudnite na domáce vytláčanie pórov, pretože to môže spôsobiť prasknutie folikulov a následný zápal, ktorý sa lieči oveľa ťažšie ako čierne bodky. Metódy používané v kozmetických salónoch a na dermatologických klinikách na odstránenie čiernych bodiek zahŕňajú:

  • Manuálna extrakcia
  • Mikrodermabrázia
  • Ultrazvuková špachtľa
  • Mezoterapia
  • Chemický peeling
  • Laserová terapia

Ako sa zbaviť čiernych bodiek prírodným spôsobom?

Existuje aj niekoľko prírodných metód, ako vyčistiť upchaté póry a zbaviť sa čiernych bodiek.

Domáci peeling

Môžete si doma pripraviť jemný exfoliačný prípravok, ako je napríklad zmes cukru a medu. Naneste ju na tvár a jemnými krúživými pohybmi masírujte, aby ste odstránili odumreté kožné bunky a uvoľnili upchaté póry.

Pleťová maska z ílu

Ďalšou obľúbenou prírodnou zložkou na čistenie pórov je íl. Íl má absorpčné vlastnosti a môže pomôcť zbaviť sa prebytočného kožného mazu a čiernych bodiek. Zmiešajte ílový prášok s vodou a vytvorte pastu, ktorú potom naneste na tvár. Nechajte pôsobiť, kým nezaschne, a potom opláchnite vlažnou vodou.

Olejček na postihnuté oblasti

Môžete tiež vyskúšať rozmarínový alebo oreganový olej, pretože majú antibakteriálne a protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť obmedziť tvorbu čiernych bodiek. Naneste niekoľko kvapiek olejčeka na vatový tampón a aplikujte na postihnuté miesta. Nechajte pôsobiť niekoľko hodín alebo cez noc a potom opláchnite.

Nech už si vyberiete akúkoľvek domácu metódu, nezabudnite, že nie každá pokožka, najmä citlivá, reaguje na niektoré prírodné látky dobre. Ak máte citlivú pokožku alebo ste alergickí na niektoré zložky, mali by ste byť pri používaní týchto domácich metód opatrní a v prípade potreby sa poradiť s dermatológom.

Komentáře

Mohlo by vás zaujímať

Test na Vašej pleť

Urobte si krátky test a zistíte, ktoré
produkty sú pre Vás najvhodnejšie

spustiť test

Mixa radia

Pozrite sa na našu on-line poradňu a nájdite odpoveď na váš problém.
nechať si poradiť
Pozrite sa na náš Instagram
zobraziť Instagram
Kozmetiku značky Mixa kúpite vo vybraných predajniach